Ponedjeljak,
24. juni 2019.
Ellen
21:00 - 22:00
Svijet/Regija

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Steven Meyer: BiH postoji na papiru, ali je zapravo fikcija

Amerika prihvata promjene granica na Balkanu

 

Bivši zamjenik šefa CIA-e za Balkan Steven Meyer ocijenio je kako zemlja BiH postoji na papiru, ali je zapravo ona fikcija.

– Moć nije u Sarajevu nego na drugim mjestima – u etničkim zajednicama, u američkom Veleposlanstvu u Sarajevu, barem kad je riječ o Federaciji BiH. Naravno, imaju veliki problem s predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Uveli su mu sankcije. To je vrlo jadno i smiješno -, kazao je Meyer.

Meyer je  rekao je da ne vjeruje da će se Washington suprotstaviti promjeni granica na Balkanu i da je u RS- u potrebno održati referendum sa tri opcije - ostanak u BiH, nezavisnost ili pridruženje Srbiji.

- Balkan je na raskrsnici, a pravac kojim će krenuti najviše zavisi od lidera u svakoj zemlji regiona. Ako se budu ponašali kao prave vođe, a ne kao `podanici` Zapada, biće napretka, tim prije što se i u američkoj politici prema Kosovu i cijelom regionu dogodila značajna promjena -, izjavio je Meyer u intervjuu za "Večernje novosti". 

On je istakao da su se SAD okrenule ka Bliskom istoku, Rusiji, pa Balkan nije više visokorangiran u prioritetima kao devdesetih godina prošlog vijeka, te da, osim toga, administracija američkog predsjednika Donalda Trampa mnogo vjeruje u lokalno samoopredjeljenje. 

- Iako je još uvijek najveći dio politike ostao stvar inercije prenesene iz prošlosti, nova administracija kaže: 

- Na vama je da odlučite. To je stvarna prilika za vaše lidere - , ističe Meyer.

On je naglasio da je političar koji to najbolje razumije predsjednik RS Milorad Dodik. 

- On jeste odbačen u Washingtonu, čak sankcionisan, ali to mu mnogo ne škodi -, rekao je Mejer i dodao da je BiH fiktivna država, s obzirom da je prava moć u rukama etničkih zajednica, a ne u Sarajevu. 

Ukoliko lideri na Balkanu žele promjenu granice, Meyer smatra da se Washington tome neće suprotstaviti. 

- Ali, Njemačka će se suprostaviti, jer strahuje od nestabilnosti. Britanci su raspoloženi 50-50 dok bi EU prihvatila rješenje ako do njega dođe mirno -, rekao je Meyer. 

On smatra da je priča o razgraničenju zapravo promjena granica. 

- Srpskim prijateljima sam rekao da moraju da razumiju da se veći dio Kosova i Metohije ne može vratiti, jer to znači rat. Ali, oblast sjeverno od rijeke Ibar je druga priča -, rekao je Meyer, koji danas radi kao dekan američkog Univerziteta za nacionalnu bezbjednost "Danijel Morgan". 

Kada je riječ o južnom dijelu Kosova i Metohije, Mejer je rekao da srpske zajednice imaju opcije ili da ostanu ili da se presele, te da isto važi i za albansko stanovništvo sjeverno od Ibra. 

- Potrebno je pregovarati i o većinskim albanskim oblastima u Preševskoj dolini. Takođe, potrebno je održati i referendum u RS sa tri opcije - ostanak u BiH, nezavisnost ili pridruženje Srbiji. To bi zemlje načinilo homogenijim -, smatra Meyer. 

Govoreći o hrvatskim aspiracijama ka BiH, Mejer kaže da se hrvatsko stanovništvo u BiH smanjuje, ali da postoje dijelovi BiH gdje bi trebalo održati referendum o pripajanju Hrvatskoj. 

- To ostavlja prostor za malu bošnjačku državu. Ona ne bi bila manja od Kosova i mislim da bi i tu muslimansko stanovništvo trebalo da ima zaštitu kao Srbi na jugu Kosova i Albanci sjeverno od Ibra -, rekao je Meyer.

 

Izvor: Agencije

Foto: Agencije