Ponedjeljak,
24. juni 2019.
Ellen
21:00 - 22:00
Svijet/Regija

Vučić: Priština pogazila sporazume, Srbi na Kosovu da ostanu mirni

Predsjednik Srbije u obraćanju novinarima, reagujući na posjetu kosovskog predsjednika jezeru Gazivode, kosovske vlasti optužio da su pregazile Briselski sporazum, Sporazum o slobodi kretanja, kao i Rezoluciju UN-a

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Srbe na Kosovu da ostanu mirni, rekavši kako će Srbija gotovo po svaku cijenu čuvati mir, ali da neće tolerisati nasilje nad Srbima na Kosovu.

Vučić je prethodno naredio da vojska i policija Srbije budu u punoj pripravnosti povodom vijesti o posjeti predsjednika Kosova Hashima Thacija jezeru i hidroelektrani Gazivode u opštini Zvečan, na sjeveru Kosova koji je naseljen većinski srpskim stanovništvom, kako prenosi Anadolu Agency (AA).

U obraćanju novinarima sinoć u Predsjedništvu Srbije u Beogradu, Vučić je, uz ostalo, zamolio Srbe Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice da "napuste barikade i da se vrate svojim kućama i da ubuduće uvijek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno.

KFOR je danas pozvao na mir i uzdržanost nakon izvještaja o posjeti kosovskog predsednika Thacija jezeru Gazivode i oštrih reakcija tim povodom od srbijanskih zvaničnika te postavljanja barikada u Zubinom Potoku.

- Mi ćemo neku formu razgovora morati da imamo u budućnosti, jer i sa ovakvim provokatorima vi morate da razgovarate. U kojoj formi i na koji način, ostavite rukovodstvu Srbije da o tome donese odluku -, rekao je Vučić.

Naveo da se "nažalost, danas vidjelo koliko je bio u pravu kada je govorio o neophodnosti postizanja nekakvog sporazuma", te rekao da mu je također jasno i da će prištinske vlasti "lagati cijeli svijet da žele dogovor, a u stvari samo žele poniženje Srba i zauzimanje sjevera Kosova i Metohije".

On je naveo da je Srbija ovim povodom reagovala mirno, staloženo i odgovorno, ali je jasno upozorila sve da neće tolerisati nasilje nad Srbima na Kosovu. 

- Mi ćemo se kao suverena zemlja ponašati u skladu sa svojim interesima, snažićemo svoju armiju i, kao što sam rekao u Kosovskoj Mitrovici, čuvaćemo mir gotovo po svaku cijenu. Ovo 'gotovo' sam rekao zbog bezumlja i neodgovornog ponašanja onih koji misle da mogu da sprovode nasilje i progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. U bilo kojem drugom slučaju, Srbija će pronaći način, ne da bilo koga napada već da sačuva svoj narod. Neću u tome časiti ni časa -, kazao je Vučić.

Prema Vučićevim tvrdnjama, u pratnji Thacija na jezeru Gazivode je učestvovalo oko 110 pripadnika specijalne kosovske jedinice ROSU. 

Utvrđeno je da su bili "svi naoružani dugim cijevima, koji su zauzeli pristupne saobraćajnice, sve objekte u blizini obale jezera Gazivode, brutalno maltretirali više lica, četiri privodili i zadržavali, a da ni za jednu od tih stvari nisu imali pravo".

- Oni nemaju šta da traže sa dugim cijevima na obalama jezera -, rekao je predsjednik Srbije, koji je kosovske vlasti optužio da su pregazile Briselski sporazum, Sporazum o slobodi kretanja, kao i Rezoluciju UN-a 1244.

Vučić je na konferenciji za novinare uputio kritike i na račun međunarodnih zvaničnika zaduženih za dijalog Srbija - Kosovo, koji su u reakcijama na događaje u Gazivodama, sve strane pozvali na suzdržanost. 

- Reakcija EU je takva da je radije ne bih komentarisao, pozvali su na uzdržanost sve strane, od čega da se uzdržimo je moje pitanje za EU, molim Mogherini, Kocijančič, da kažu šta smo to radili. Otvarao sam fabriku u Nišu, je li to moj grijeh... Šta smo to uradili Albancima bilo gdje, čime smo ih uvrijedili, od čega da se uzdržimo, kažite mi gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja, ako možete -, upitao je Vučić.

Upitan da li će o današnjim događajima razgovarati 2. oktobra sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i tražiti od njega pomoć, Vučić je rekao da će od Putina tražiti podršku u svim međunarodnim forumima, tražiti savjet i ukazati na licemerje, ali da ne bi volio da se "veliki ratni sukobi dešavaju na našoj teritoriji".

Predsjednik Kosova Hashim Thaci jučer je u pratnji pripadnika specijalne policije posjetio jezero Gazivode u opštini Zvečan, na sjeveru Kosova, strateškom mjestu oko koga se spore Kosovo i Srbija, i tom prilikom kazao da je riječ o jednoj normalnoj, rutinskoj, vikend posjeti ovom lijepom mjestu Republike Kosovo i regiona.

- Ja, kao predsjednik Kosova, služim svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, na svakom pedlju Republike Kosovo i bilo je zadovoljstvo da popijem kafu i sa Srbima sa ovog lokaliteta -, kazao je tom prilikom Thaci.

Direktor kancelarije pri srbijanskoj Vladi zadužene za Kosovo Marko Đurić potom je izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio načelniku Generalštaba Vojske Srbije Milanu Mojsiloviću da podigne borbenu gotovost i da je u toku sastanak Vučića sa bezbjednosnim zvaničnicima zbog, kako je naveo, "upada kosovske policije na jezero Gazivode".

 

Izvor: Agencije

Foto: AA