Ponedjeljak,
24. juni 2019.
Skrivena kamera
22:00 - 23:00
Svijet/Regija

Thaci: Prijateljska posjeta sjeveru Kosova

Predsjednik Kosova Hashim Thaci posjetio je danas jezero Gazivode u opštini Zvečan, na sjeveru Kosova, strateškom mjestu oko koga se spore Kosovo i Srbija, prenosi Anadolu Agency (AA)

 

Thaci je na Gazivodama kazao da je riječ o jednoj normalnoj, rutinskoj, vikend posjeti ovom lijepom mjestu Republike Kosovo i regiona.

Posjetu Thacija sjeveru Kosova obezbijeđivali su pripadnici specijalne jedinice Policije Kosovo (ROSU), koji su na Gazivodama bili od ranih jutarnjih sati. Kosovski predsjednik je u izjavi novinarima naveo da su mu emocije bile posebne i da je nekoliko sati plovio jezerom Gazivode, koje je, kako je naglasio, jako hidroenergetsko i poljoprivredno blago Kosova.

Odgovarajući na pitanja novinara kakvu poruku šalje Srbima, s obzirom na to da u tom djelu Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo, Thaci je rekao da je neke od građana Srba slučajno sreo i da su mu ponudili kafu, koju je sa njima popio i prijateljski razgovarao, ne kao predsjednik nego kao građanin s građaninom. 

Ja, kao predsjednik Kosova, služim svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, na svakom pedlju Republike Kosovo i bilo je zadovoljstvo da popijem kafu i sa Srbima sa ovog lokaliteta -, kazao je Thaci.

Poručio je da je Kosovo nezavisna, jedinstvena i suverena država, te da će dijalog u Briselu biti nastavljen za mir, stabilnost i za obostrano priznanje Kosova i Srbije i za evroatlantsku perspektivu. 

Thaci je Gazivode posjetio u vrijeme kada se u Prištini u organizaciji opozicionog Pokreta Samoopredeljenje održava protest protiv njegovog prijedloga o korekciji granice sa Srbijom.

 

Izvor: Agencije

Foto: AA