Utorak,
25. juni 2019.
Svijet/Regija

Grčki ministar vanjskih poslova uvjeren da će sporazum sa Makedonijom biti potvrđen

Kotzias je kazao da se nada da će građani Makedonije na referendumu 30. septembra podržati promjenu imena u “Sjeverna Makedonija“

 

Grčki ministar vanjskih poslova uvjeren da će sporazum sa Makedonijom biti potvrđen.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias u četvrtak je rekao da je uvjeren da će preliminarni sporazum o promjeni imena susjedne Makedonije biti potpuno ratifikovan uprkos protivljenju u obje zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kotzias je kazao da se nada da će građani Makedonije na referendumu 30. septembra podržati promjenu imena u “Sjeverna Makedonija“. On je istakao i da će kada makedonsko Sobranje izmijeni Ustav kako bi ga prilagodili promjeni, grčki parlamentarci, također, ratifikovati sporazum, bez obzira što većina opozicionih partija to odbija.

Dodao je da će rok za završetak procesa vjerovatno biti prolongiran za mjesec dana, odnosno do kraja januara. Grčki ministar je govorio nakon razgovora u Atini sa njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Ukoliko bude sproveden, sporazum će okončati višedecenijski bilateralni spor dvije zemlje i Makedoniji otvoriti put ka pridruživanju NATO-u i Evropskoj uniji.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Anadolu Agency (AA)