Četvrtak,
18. april 2019.
Vjestnik
18:45 - 19:15
FACE VIJESTI

Dodik: RS nastavlja borbu za svoj pun državni kapacitet, ali prvo - razgraničenje!

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da je vrijeme da Srbi izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtjevima, koji bi mogli da budu njihov cilj u ovom vijeku, za razliku od prethodnog, koji je, kaže, za nas bio katastrofalan vijek


- Međunarodne okolnosti su se promijenile -,  kaže Dodik u intervjuu za Tanjug.

On napominje da ne misli na promjene američkog ili nekog drugog međunarodnog stava, mada se i tu, kako kaže, nešto mijenja, već na činjenici da, recimo, u proteklih 20 godina Dejtonski sporazum nije poštovan, da su umanjena prava RS, da je položaj naših sunrodnika u okolnim zemljama težak i, konačno, da je Srbima sada već dosta svih poniženja.

- Vrijeme krajem devedesetih godina i loš period srpskog naroda je prošlo -, ističe Dodik.

Moramo da se izdignemo iznad toga i da kažemo: ‘Da, ovdje smo stali, dovde smo došli, šta je to što želimo da uradimo da nama bude bolje'", uvjeren je predsjednik RS i dodaje: "A ne ovako pocijepani na srpski nacionalni i državni korpus, zaokupljen stalno nekim rješenjima, da li Kosovo, da li RS, da li ovamo, da li tamo, bez jasnoga putokaza kud idemo…”.

Ali, ističe Dodik, prvo – razgraničenje

- Zašto razgraničenje? Zato što svi narodi oko Srba, a Srbi su im donosilac slobode kroz istoriju, pokušavaju da svoju nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljaju na antisrpskoj politici. Od Hrvatske do, evo, Bošnjaka ovde u Bosni, do Albanaca na Kosovu, pa i Crnogoraca u CG, pa i Makedonaca, koji osporavaju pravo našoj crkvi tamo da egzistira, i mnogo čega drugog -, objašnjava on.

A, ako je već tako, kaže, onda je najbolje da se razgraničimo.

- To ne znači da ćemo mi napraviti bodljikave žice na našim ogradama. Ne, mi samo hoćemo da afirmišemo naše interese. Znači, RS, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori -, tumači Dodik pojam razgraničenja kako ga on vidi.

Milorad Dodik kaže da zato podržava ideju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali dodaje da se on istovoremeno zalaže i za razgraničenje u Bosni i Hercegovini.

- RS treba da nastavi da se bori za svoj pun državni kapacitet. Ja vjerujem u tu ideju, bez obzira na neke koji bi se, možda, sada podsmješljivo nasmijali tome. Ja vjerujem, jer nekjako osećam taj puls naroda ovde, koji naprosto nije prestao da vjeruje u tu mogućnost i da ono što nas je kao nevrijeme snašlo, kao to nevrijeme treba da prođe i da će doći vrijeme da mi možemo da se pozicioniramo -, kaže Dodik.

Činjenicu da je ideja o razgraničenju, koju je, kao lični stav, iznio predsjednik Vučić, u Srbiji naišla na žestok otpor opozicije, Dodik objašnjava konstatacijom da je jedna od boljki srpskog naroda u cjelini da urušava svaki svoj autoritet. Institucionalni i lični.

Na pitanje kako vidi stav kancelarke Angele Merkel da nema promjene granica na Balkanu i da li se on odnosio na RS ili na Kosovo, ili na oboje, Dodik kaže, da prvo valja rjeći da je Njemačka “šampion u mijenjanju granica” i da je upravo ona “detonirala promjenu granica u bivšoj Jugoslaviji”.

- Njemačka tog vremena pod Genšerom je upravo bila ključni faktor da se otpočne rat i da se ratuje u bivšoj Jugoslaviji, zato što je kroz svoj evropski projekat, kako su oni to zvali, zahtijevala da se priznaju Slovenija i Hrvatska kao nezavisne države, o čemu nije bilo nikakvih unutrašnjih dogovora, i kad su to učinili rat je mogao da počne, naravno -, istakao je on.

Tako je, kaže Dodik, iskreiran jedan sterotip koji Njemačka želi da konzervira:

- Oni smatraju da je pitanje, recimo Kosova, završeno i da Kosovo ima svoje granice. To što ima neke unutrašnje sa sjeverom i četiri opštine, to računaju da će se nekako riješiti, da li blic krigom ili nekim dogovorom, ali, uglavnom jednog dana će se to, po njihovoj pretpostavci, riješiti -, dodaje on.

Međutim, Dodik skreće pažnju na činjenicu da i BiH ima svoje unutrašnje granice.

- Te granice su jasno povučene, katastraski jasno locirane. Te granice se sada zovu entitetske, ali nema razloga da one sutra ne budu neke druge. Samo naivni mogu misliti da je problem Bosne završen, time što se on hermetički ili hipotetički drži kao takav -, dodaje on.

Na pitanje kako gleda na spekulacije da će se pitanje Kosova i Metohije riješavati na nekoj međunarodnoj konferenciji, Dejtonu dva, Dodik nema dilemu:

- Ne treba Srbima Dejton, to je glupost. Vidim da pretendujete na to da to treba da riješi diplomatija. Diplomatija će dati pečat, a rješenje moramo mi ovde da ostvarimo. Dakle, ukoliko mi budemo imali jedinstven nacionalni konsenzus, da stav svih organa Srbije bude jedinstven šta se želi po tom pitanju, onda je to sasvim jedna druga stvar.

Dodik zaključuje da ne treba oklijevati, jer „sve ima neko svoje vrijeme“.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Agencije