Četvrtak,
18. april 2019.
Vjestnik
18:45 - 19:15
Svijet/Regija

Erdogan: Niko ne može zaustaviti jačanje i razvoj Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari da niko neće uspjeti spriječiti jačanje i razvoj njegove zemlje, niti će spriječiti ostvarivanje svih ciljeva koje je Turska zacrtala

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari da niko neće uspjeti spriječiti jačanje i razvoj njegove zemlje, niti će spriječiti ostvarivanje svih ciljeva koje je Turska zacrtala, prenosi Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas u glavnom gradu Ankari govorio na redovnom 6. velikom Kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tom prilikom se osvrnuo i na aktuelna dešavanja. Erdogan je kazao kako je AK Partiju na papiru utemeljilo 60 njenih članova, ali njen stvarni utemeljitelj je turski narod.

Turski predsjednik se osvrnuo na krizu u odnosima njegove zemlje i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

- Neki nam navodno prijete ekonomiji, sankcijama, kursom, kamatom, inflacijom. Vidjeli smo šta je vaša igra i izazivamo vas. Nikada nismo pognuli niti ćemo pognuti vrat pred onima koji eksploatišu svijet radi vlastitog prosperiteta -, poručio je Erdogan, te dodao: "Nastavljamo koračati ka našim ciljevima, a naša vodilja je "ili će nas biti, ili ćemo umrijeti”.

Erdogan je upućujući poruku SAD-u podvukao kako se njegova zemlja neće predati onima koji se predstavljaju strateškim partnerima, a svakim korakom Tursku dovode u poziciju strateške mete.

Kako je Erodgan poručio, niko se ne smije igrati s Turskom i turskim narodom.

- Ne priznajemo niti jednu prolaznu snagu koja će se suprotstaviti ovom hrabrom i pametnom narodu. Neka se niko ne igra s ovim narodom i ovom zemljom. Mi smo narod koji nastavlja koračati ka zacrtanim ciljevima, a naša vodilja je "ili će nas biti, ili ćemo umrijeti -, kazao je Erdogan.

Također, je kazao kako niko neće uspjeti spriječiti jačanje i razvoj njegove zemlje, niti će spriječiti ostvarivanje svih ciljeva koje je Turska zacrtala.

-  Još jednom poručujemo, nećete uspjeti, nećete uspijeti podijeliti naš narod, ugasiti naše ezane, ukloniti našu zastavu, niti srušiti našu državu. Nećete uspjeti zaustaviti jačanje i razvoj Turske, niti nas spriječiti u ostvarivanju naših ciljeva. Jer, mi smo Turska, mi smo turski narod, mi smo muslimani, jer mi smo zajednički glas i savjest čovječanstva -, poručio je Erdogan.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Anadolu Agency (AA)