Ponedjeljak,
18. februar 2019.
Skrivena kamera
00:00 - 01:00
Sport

MVP BiH: Zahtjevi za vize košarkašima sa Kosova još u razmatranju, RS se protivi njihovom učešću

Zahtjev Košarkaškog saveza BiH kojim je traženo izdavanje viza za članove selekcije Kosova, MVP-u BiH dostavljen u poslijepodnevnim satima7. augusta, uz informaciju da je njihov dolazak planiran za 8. augusta, navodi MVP BiH

 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da je zahtjev Košarkaškog saveza BiH kojim je traženo izdavanje viza za članove selekcije Kosova, MVP-u BiH dostavljen u poslijepodnevnim satima 7. augusta, uz informaciju da je njihov dolazak planiran za 8. augusta, prenosi Anadolu Agency (AA).

- To upućuje na očiglednu neblagovremenost predmetnog zahtjeva -, stav je MVP-a BiH. 

MVP BiH naglašava da važeći podzakonski akti predviđaju da Ministarstvo vanjskih poslova BiH odgovore na zahtjeve za izdavanje viza daje u roku od tri dana. 

- Zahtjevi koji su zaprimljeni u poslijepodnevnim satima 7. augusta još uvijek se nalaze u postupku razmatranja. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je 9. augusta dobilo dodatno izjašnjenje Košarkaškog saveza BiH, iz čijeg konteksta proizlazi da unutar Saveza ne postoji saglasnost o učešću selekcije Kosova na predmetnom prvenstvu, što je potvrđeno i u neposrednim razgovorima obavljenim sa pojedinim članovima najvišeg tijela Košarkaškog saveza BiH i Košarkaškog saveza Republike Srpske. U pomenutim razgovorima, izraženo je direktno protivljenje predstavnika Republike Srpske učešću selekcije Kosova na aktuelnom Evropskom prvenstvu u košarci koje se održava u Sarajevu -, navedeno je iz MVP-a BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, navode, je stanovišta da unapređenje sportske saradnje na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom nivou predstavlja nemjerljivu korist za razvoj sporta i opšte unapređenje života mladih, dokaz čega je bilo i nedavno omogućavanje učešća odbojkaške selekcije Kosova na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu održanom u Bijeljini.

Tom prilikom je, uz saglasnost Odbojkaškog saveza BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, naglašavaju, u predviđenim rokovima izdalo potrebne vize svim učesnicima takmičenja. 

- Međutim, nepostojanje jedinstvenog stava unutar Košarkaškog saveza BiH u pogledu organizacije takmičenja i učešća selekcije Kosova na istom, dovodi do prenosa potencijalne odgovornosti i ustanovljenja obaveze arbitriranja na stranu Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje nije i ne smije biti odgovorno za bilo kakve nesuglasice unutar sportskih udruženja u BiH -, navode iz MVP-a BiH. 

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Anadolu Agency (AA)