Ponedjeljak,
18. februar 2019.
Skrivena kamera
00:00 - 01:00
Kultura

Spahić: Festival 'GRAD' svjedoči o urbanoj kulturi i umjetnosti

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić zahvalio je učesnicima ceremonije otvaranja Festivala "Grad" u Collegium artisticum galeriji i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu

 

Izuzetan umjetnički program Orkestra flauta iz Pekinga koji je gostovanjem na Festivalu započeo turneju u zemljama jugoistočne Evrope, sarajevska publika je pozdravila s oduševljenjem, kao i vrhunsku prezentaciju baštine Sarajeva na izložbi "Grad".

Uspostavljen je Okrugli sto vitezova umjetnosti i Sarajevo je dobilo novi internacionalni prostor za dijalog i kulturnu akciju. Spahić je izjavio na otvorenju da Festival "Grad" svjedoči o urbanoj kulturi i umjetnosti koja oblikuje život u gradu, prenosi Fena.

Na otvaranju Festivala ambasador Republike Austrije Martin Pammer istakao je da izložba "Grad" pokazuje koliko je u Bosni i Hercegovini i posebno u Sarajevu poveznica u Evropskoj kulturnoj baštini, naglasivši da je impresioniran organizacijom i sadržajem Festivala. Otpravnica poslova Ambasade NR Kine u BiH Zhou Yan predstavila je Orkestar flauta koji njeguje baštinu i tradiciju  sviranja flaute u njenoj zemlji dugu više od 7.500 godina i poručila  da Festival koji organizuje Međunarodni centar za mir -SWF snažno potvrđuje  prijateljstvo i saradnju BiH  i NR  Kine.

U okviru Festivala planirano je još događaja, među kojima su, između ostalih,  najznačajniji "Okrugli sto vitezova umjetnosti", "Šta je za tebe baština", Memorija grada - Prezentacija: Collegium Artisticum  u Austrijskoj kući, Prezentacija programa u Galeriji IPC "E" te Arheologija duše grada - Program Internacionalnog festivala Grad, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

 

Izvor: Fena

Foto: Fena