Četvrtak,
21. februar 2019.
Vjestnik
18:45 - 19:15
Svijet/Regija

Papa pozvao na zaustavljanje tragedija migranata

Papa Franjo je pozvao na odlučnu i brzu akciju kako se ne bi ponovile dramatične vijesti o potonućima brodova i čamaca koji prevoze migrante i izbjeglice


Papa Franjo je, u obraćanju vjernicima nakon mise u Vatikanu, pozvao međunarodnu zajednicu da spriječi tragedije migranata i izbjeglica na Sredozemnom moru. Papa je govorio pred najmanje 25.000 vjernika na Trgu Svetog Petra.

Poglavar Katoličke crkve pozvao je na odlučnu i brzu akciju kako se "ne bi ponovile dramatične vijesti" o potonućima brodova i čamaca koji prevoze migrante i izbjeglice iz Afrike i Azije. Privatni spasilački i brodovi Europske unije koji plove u međunarodnim vodama uz libijsku obalu proteklih su tjedana prekinuli svoje operacije.

Gotovo 1.500 poginulih Talijanska vlada nekoliko je puta blokirala uplovljavanje u talijanske loke brodova humanitarnih organizacija. UN-ova agencija za migracije je rekla da su ove godine do 18. jula u Europu morem došla 51.782 migranta i izbjeglica, prenosi dpa.

Prošle godine je u tom razdoblju došlo 110.189 migranata i izbjeglica, a prije dvije godine 244.722. Ove je godine ukupno poginulo 1.490 migranata i izbjeglica, priopćila je agencija.

 

Izvor: Agencije/dpa

Foto: EPA