Četvrtak,
18. april 2019.
Vjestnik
18:45 - 19:15
Svijet/Regija

Počeo Samit lidera NATO-a u Briselu

Domaćin Samita generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dočekao je lidere 29 članica, uključujući turskog predsjednika Erdogana i američkog predsjednika Trumpa

 

U novoizgrađenom sjedištu Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu počeo je dvodnevni Samit lidera članica te organizacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Domaćin Samita, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dočekao je lidere 29 članica, uključujući turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, američkog predsjednika Donalda Trumpa te šefice vlada Velike Britanije i Njemačke Theresu May i Angelu Merkel.

Nakon dočeka lideri NATO-a su posjetili izložbu o misijama NATO-a kroz njegovu historiju, a prilikom prelaska na zajedničko fotografiranje pažnju su privukli predsjednici Turske i SAD-a Erdogan i Trump koji su to vrijeme iskoristili za razgovor. Erdogan je razgovarao i sa šefovima vlada Mađarske i Grčke Viktorom Orbanom i Aleksisom Tsiprasom.

U kratkom obraćanju prvi čovjek NATO-a Stoltenberg je istakao da je NATO savez koji okuplja zemlje od Pacifika do Crnog mora i od Arktika do Sredozemnog mora.

- Zajedno smo uspjeli osigurati mirno razdoblje koje prije nije viđeno. Za uspjeh su zaslužni naše zajedništvo, prilagođavanje promjenama u svijetu i pripadnici naših oružanih snaga koji su učestvovali u misijama -, kazao je Stoltenberg.

Lideri NATO-a su potom prisustvovali pokaznom letu u kojem je učestvovalo 25 vojnih helikoptera iz 13 zemalja članica. 

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Anadolu Agency (AA)