Četvrtak,
18. april 2019.
Vjestnik
18:45 - 19:15
Svijet/Regija

Trump ne može reći da li mu je Putin prijatelj ili neprijatelj

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak kako ne može reći da li mu je Vladimir Putin prijatelj ili neprijatelj, i da bi sastanak s ruskim predsjednikom mogao biti najlakši dio njegove evropske turneje koja uključuje prisustvo samitu NATO-a i posjetu Britaniji

 

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući prije odlaska na sedmicu dana dugi put, Trump je ponovio svoje kritike NATO saveznika što ne ulažu dovoljno u vojsku i ukazao je na političke napetosti u Britaniji oko vladinih planova Brexita, prenosi Reuters.

- Tako da imam NATO, Britaniju koja je donekle u previranju, i imam Putina. Iskreno govoreći, Putin bi mogao biti najlakša stavka od svih. Ko bi to pomnslio? -, kazao je Trump.

- Vidjet ćemo kako će se to odvijati -, izjavio je on o samitu s Putinom koji će se održati u Helsinkiju u ponedjeljak.

Upitan da li mu je Putin prijatelj ili neprijatelj, Trump je odgovorio: "Zaista ne mogu odmah na to odgovoriti. Što se mene tiče, mi smo konkurenti".

Trump, čija je predizborna kampanja iz 2016. godine pod istragom navoda o saradnji s Rusijom, izjavljivao je u više navrata da želi dobre odnose s bivšim neprijateljem iz vremena Hladnog rata uprkos napetostima s Rusijom oko Ukrajine, Sirije i navodnog izbornog uplitanja širom svijeta.

Trump negira svako savezništvo s Rusijom.

 

Izvor: Reuters

Foto: Reuters