Četvrtak,
18. april 2019.
Vjestnik
18:45 - 19:15
Sport

SP Rusija: Može li Hrvatska do još jednog rekorda?

U povijesti svjetskih prvenstava ni jedna ekipa nije tri susreta u nizu izvodila jedanaesterce, a u srijedu to bi se moglo dogoditi reprezentaciji Hrvatske, ako nakon 120 minuta u drugom polufinalnom susretu s Engleskom rezultat bude neodlučen

 

Do sada su na svjetskim prvenstvima dvije uzastopne pobjede nakon izvođenja jedanaesteraca ostvarili jedino Argentinci. "Gaučosi" su 1990. godine u četvrtfinalu pobijedili Jugoslaviju (3:2), u polufinalu Italiju (4:3), da bi u finalu izgubili od Njemačke 1:0 nakon 90 odigranih minuta.

BBC je objavio analizu o jedanaestercima nakon 120 minuta igre na dosadašnjim svjetskim prvenstvima (bez SP-a u Rusiji), koja je pokazala da je od ukupno 240 izvedena jedanaesterca na njih 170 završilo u golmanovoj mreži. Vratari su imali 49 obrana, 12 udaraca je završilo na vratnici ili gredi, a ostalo su bili neprecizni udarci, izvan okvira gola, prenosi Hina.

Najbolje mjesto za gađati gol je desni ili lijevi gornji kut. Takvih jedanaesteraca bilo je 15 i golmani nisu zaustavili niti jedan, a čak 90 posto uspješnosti imaju udarci polu visoko ili visoko u neku od golmanovih strana.
Kada su u pitanju reprezentacije, najuspješnija je njemačka selekcija koja je u četiri navrata izvodila jedanaesterce te ostvarila četiri pobjede (1982. polufinale protiv Francuske, 1986. četvrtfinale protiv Meksika, 1990. polufinale protiv Engleske, 2006. četvrtfinale protiv Argentine).

S dvije pobjede na aktualnom prvenstvu, nad Danskom i Rusijom, Hrvatska je, također, sa stopostotnim učinkom, dok se po neuspješnosti izdvaja Engleska.

"Gordi Albion" je do ove godine i pobjede nad Kolumbijom u osmini finala, tri puta ispadao nakon udaraca s bijele točke. 1990. ispali su u polufinalu od Njemačke, 1998. bolja je bila Argentina u osmini finala, dok je 2006. u četvrtfinalu uspješniji bio Portugal.

 

Izvor: Hina

Foto: Hina