Nedjelja,
21. april 2019.
Svijet/Regija

Danas u predsjedničkoj palati u Ankari inauguracija Erdogana

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prvi put će danas položiti zakletvu kao predsjednik u novom političkom sistemu koji šefu države daje punu izvršnu vlast


U predsjedničkoj palati u Ankari  inauguraciji predsjednika Erdogana, prisustvovat će ukupno 22 predsjednika, prenosi TRT.

Erdogan će položiti zakletvu u parlamentu u 16.30 sati po lokalnom vremenu. Nakon polaganja zakletve, posjetit će Anitkabir, mauzolej osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

U 18 sati po lokalnom vremenu, ceremonija inauguracije održat će se u predsjedničkoj palati na kojoj će prisustvovati strani zvaničnici.
Na spisku gostiju koji su potvrdili svoje prisustvo su lideri Saudijske Arabije, Bugarske, Gruzije, Makedonije, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Pakistana, Kirgistana, Sudana, Gvineje, Zambije, Gvineja Bisau, Ekvatorske Gvineja, Somalije, Mauritanije, Gabona, Čada, Džibutija, Venecuele i  Turske Republike  Sjeverni Kipar, kao i emir Katara.

Također, ceremoniji će prisustvovati i 28 stranih zvaničnika uključujući premijere, potpredsjednike, predsjednike skupština i ministre.

Generalni sekretari Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE)  i Organizacije za ekonomsku saradnju ( D-8) te evropski komesar za migracije i unutarnje poslove također će biti među prisutnima.

 

Izvor: TRT/Agencije

Foto: Xinhua