Četvrtak,
18. april 2019.
Imam ideju
17:40 - 18:45
Drugi o nama

Oslobođenje

Bajka o Bakiru i Miloradu

U boljem dijelu BiH, kako SDA-ovi medijski puleni zovu Federaciju, nema potrebe za međunarodnom zavjerom: Izetbegoviću su dovoljni Dodik i Čović da ima od koga braniti i državu i Bošnjake

 

Odlazeći britanski ambasador iz Bosne i Hercegovine Edward Ferguson nedavno je duhovito poentirao: “Svojoj djeci ne moram izmišljati priče za laku noć. Umjesto toga, samo im pročitam bajke sa RTRS-a!” Ovo je zapravo bila njegova reakcija na Twitteru nakon što je RTRS slavodobitno objavio kako “u BiH dolaze britanski vojnici zamaskirani kako bi prisluškivali”.

RTRS je u međuvremenu od famoznih britanskih obavještajaca napravio čitav serijal: izbori više nisu izbori, dakle provjera vlasti i glasanje pa ko pobijedi formira vlast, već su izbori “rušenje Republike Srpske”, piše Vildana Selimbegović za Oslobođenje.

Ko sve ruši RS? Strani plaćenici, brojni uposlenici “pojedinih ambasada koje su direktno umiješane u plan promjene vlasti”, svi funkcioneri i simpatizeri Saveza za promjene (Aleksandra Pandurević, državna poslanica SDS-a, tu dođe kao regionalna inačica Jamesa Bonda lično), a glavni oslonac svih rušitelja i mrzitelja RS-a je BN televizija. RTRS se hvali dokumentima “stranih bezbjednosnih službi” koji to tobože potvrđuju, pa onda pravi čitav spisak spavača koji rove i rade na strani BNTV-a - Omladinski kulturni centar “Zašto ne”, Omladinski pokret “Revolt”, “Oštra nula” i “Geto”, svi iz Banjaluke, organizacija “Restart” (nevladine organizacije), a RTRS “zna” i ko ih finansira - omrznuti NED i USAID. Da ne bude zabune, ovim se teorija zavjere iz Velike Britanije širi preko Atlantika sve do SAD-a, uz nezaobilazno “djelovanje Soroševih organizacija”, a ima tu i Kosova i Makedonije i Ukrajine. Krunski dokaz RTRS-a je “saznanje da ista saznanja ima i Osman Mehmedagić Osmica, te njegov uži dio tima, svi iz SDA”.

Što će reći da je poruka Srbima više no jasna: cijeli se svijet urotio (za svaki slučaj, sa SDA) protiv Milorada Dodika simbola RS-a, da ne kažem RTRS-a. S ciljem odbrane i zaštite RS-a tj. Dodika, RTRS svaki dan doprema nove obavještajce i svaki dan sve više juriša na BNTV. Vlado Trišić, direktor i vlasnik BNTV-a, Suzana Rađen Todorić, glavna urednica, kao i kompletna ekipa BNTV-a godinama zapravo trpe teror vlasti u RS-u. Kidišu na njih Miletovi specijalci raznih kalibara: javnim napadima, ekonomskim pritiscima, brojnim podvalama i evo i međunarodnim zavjerama. No, oni nisu jedina meta. Slobodan Vasković, bloger, svako malo i bukvalno spašava živu glavu bježeći iz BiH - iz oba njena entiteta - jer se zaboga drznuo da razgoliti policiju RS-a, sve one silne i presilne lukače, čija savjest nije nimalo profesionalna, a kamoli čista u slučaju smrti Davida Dragičevića. Prije je Vasković bježao jer je razotkrivao pljačke, a ustvari i Vasković i BNTV krivi su samo i jedino zato što umjesto da pričaju o ljepoti Miloradove vlasti hoće da se bave svojim poslom, da budu novinari i izvještavaju i o onoj drugoj strani medalje.

U boljem dijelu BiH, kako SDA-ovi medijski puleni zovu Federaciju, nema potrebe za međunarodnom zavjerom: Bakiru Izetbegoviću su dovoljni Milorad Dodik i Dragan Čović da ima od koga braniti i Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake. I svi koji vjeruju kako lider SDA sa zavišću gleda u Dodikove obračune s nepoćudnim medijima i novinarima potpuno su u krivu. Njegova partija je davno otkrila savršene recepte za eliminaciju medija, a ono što nisu na vrijeme savladali primijenili su iz SDP-ove vladajuće epizode. Što bi rekao Senad Hadžifejzović: nije važno ko je na vlasti, ako nisi s njima - neprijatelj si. A na neprijatelje se ide svim raspoloživim partijskim resursima - ekonomskim pritiscima, poreskim inspektorima i obavezno podvalama. Hadžifejzović je nedavno, u svom Centralnom dnevniku, javno obznanio kako to izgleda u praksi. Povod mu je bio promotivni spot koji je SDA napravila za predsjedničkog kandidata Šefika Džaferovića, brutalno kradući dijelove TV arhiva više stanica. Face TV i TV1 su odmah reagirali zbog krađe, a sam Hadžifejzović koji je, kao istinska domaća TV zvijezda, ipak valjda i najpoželjniji promotor SDA vrijednosti, javno je odbio da se bavi SDA-ovim PR-om i potom pobrojao pritiske, ucjene i objede s kojima se suočava njegova kuća. 

Ukratko: naredbama agencijama da se ne reklamiraju, raskidanjem već potpisanih reklamnih ugovora, ucjenama firmi da će trpjeti posljedice u poslu ukoliko rade s Face TV, raznim blokadama, lažnim dojavama o bombama, Hadžifejzović je izračunao da ih je u proteklih šest godina vlast oštetila za šest miliona KM. Uz “selam iz SDA” vlasnik Bosmala ovoj kući redovito i gotovo svakodnevno barem koji minut isključi struju!

Mediji naprosto rijetko govore o svojim problemima (zato i neću pisati o Oslobođenju), no živa je istina da identične torture trpe svi koji nisu položili oružje i pristali na poželjne matrice pjevajućih bajki o uspješnicama reformske agende, desetinama hiljada novouposlenih i sličnim pričicama za laku noć, Federacijo. Uz poplavu neidentificiranih portala, uz brojne podvale o tajnim (političkim) dogovorima svi smo manje-više izloženi torturama i pritiscima, a vlast nas još i gura da se međusobno tučemo. I svi šutimo i trpimo. Šta uostalom može napisati Avaz o poreskim inspektorima koji se kao na traci smjenjuju u ovoj firmi još od časa kada je Sud BiH oslobodio Fahrudina Radončića, kada već cijeli grad bruji o tome da će se inspekcije smjenjivati sve dok nešto ne nađu?! Ko će povjerovati lideru SBB-a da je pritisak na Avaz ustvari ofanziva protiv njegove (moguće) kandidature kada su SDA-ovi dežurni policajci već iskoristili svoje FB stranice za blago rečeno rasističke ispade i to garnirane aluzijama na transkripte njegovih privatnih razgovora nekorištenih u Sudu BiH tokom procesa u kome je oslobođen?

Najpametnije je odustati, citirao je Hadžifejzović gošću CD-a, baveći se pričom o medijima. I podsjetio: većina je već odustala. O tome svjedoče kako oni koji su napustili Bosnu i Hercegovinu, tako i ankete koje kazuju da 70 posto (pre)ostalih ima želju da ode. Ali i mediji koji su u međuvremenu mijenjali dresove, a neki i debelo naplaćivali samo da bi odustajali. No, slažem se s njim - ma kako to patetično zvučalo, zemlja je u pitanju i u pitanju je budućnost naše djece. Recept za o(p)stanak je istrajati, stegnuti zube, staviti ako treba i život pod hipoteku i nastaviti dalje tješeći se čuvenim bosanskim inatom. Jer oni koji su zemlju dali za kredit neće odustati. I dalje će se jednako boriti jedan protiv drugog, a zajedno protiv medija i svih koji misle da oni nisu bogom dati da vječno vladaju.

Zar tako uostalom i ne završavaju sve bajke?

 

Izvor: Vildana Selimbegović/Oslobođenje

Foto: Agencije