Ponedjeljak,
21. januar 2019.
Silvana
20:05 - 21:00
Sport

Bh. košarkaši: Pokušati ostvariti pobjedu protiv Francuske

Meč protiv Francuske naš tim igra 29. juna u Mejdanu, dok je utakmica s Belgijom na rasporedu tri dana kasnije, čime Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine završava prvi kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo

 

Povodom okupljanja košarkaške seniorske muške reprezentacije BiH pred kvalifikacionu utakmicu 29. juna protiv reprezentacije Francuske u Tuzli selektor Duško Vujošević govorio je o velikim problemima s kojima se suočava kada je u pitanju sastavljanje ekipe.

Meč protiv Francuske naš tim igra 29. juna u Mejdanu, dok je utakmica sa Belgijom na rasporedu tri dana kasnije čime košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine završava prvi kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo, prenosi anadolu Agency (AA).

- Povod je ulazak u krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali još više problemi na koje nailazimo u ovom momentu koji je odlučujući kada je u pitanju plasman u sljedeći završni stepen takmičenja za Svjetsko prvenstvo. Čini mi se da smo u težoj situaciji nego u kojoj smo se našli prošle godine, poslije svih onih otkaza i kada su samo ovi klinci ostali i uspjeli da se izbore, što su svi smatrali uspjehom u tom sastavu -, izjavio je Vujošević.

Kako je kazao, 29. juna trebaju da igraju utakmicu s Francuzima, a 24. u Francuskoj se završava prvenstvo.

- To nije olakšavajuća okolnost za mog francuskog kolegu. Međutim, on ima situaciju da su njemu igrači profesionalci i da će ovaj put, oni koji ne prolaze draft i koji su u tom momentu slobodni, kompletni doći u Tuzlu. Takmičenje u Njemačkoj nije završeno što za nas znači da Gegić, koji je značajan, ne može da dođe još tri dana -, pojasnio je Vujošević.

Prema njegovim riječima, ima i igrača koji su davno završili takmičenje, koji se odmaraju i praktično su ispali iz neke forme. Ima i onih, istakao je Vujošević, koji su završili takmičenje prije nekoliko dana, a kojima treba dati odmor.

- Smatram za obavezno da košarka bude prioritet ispred nekih pogodnosti i privilegija. Da se pokaže neka određena žrtvovanja i spremnosti da se igra za reprezentaciju svoje zemlje -, pojasnio je Vujošević.

Džanan Musa je, naglasio je, uz dozvolu i dogovor otišao na treninge i bit će prisutan na draftu što bi značilo da se vraća, sa svim problemima vremenske razlike. Dakle, četiri dana pred utakmicu.

- Uz njega, Ajdin Penava, koga sam htio ove godine priključiti timu, preuzeo je pod pritiskom menadžera neke svoje obaveze da završi fakultet za tri godine, da preko ljeta završava tu četvrtu godinu -, rekao je Vujošević, navodeći da imaju situaciju i s Gordićem koji je kazao da je jako umoran i da mu je potrebno još nekoliko dana odmora.

- Imamo situaciju i s Miloševićem koji će sedam dana biti na terapijama. Onda dolazi u Tuzlu. Čampara je teško bolestan -, rekao je Vujošević.

Kako je kazao, sutra putuju na pripreme u Opatiju, a igraju se i dvije utakmice s Hrvatskom.

Jusuf Nurkić, zbog obaveza u NBA ligi, novog ugovora koji treba potpisati početkom jula, neće biti na raspolaganju selektoru Vujoševiću u Tuzli i Antwerpu.

- Mislim da ste svi čuli o problemima i situacijama u Savezu i ekipi. Moja situacija je jednostavna s moje strane -, rekao je Nurkić, navodeći da ovaj put neće biti dio ekipe i svoj stav je privatno iznio selektoru.

Izrazio je želju da će na sljedećem okupljanju biti tu.

Adin Vrabac je mišljenja da će svi momci dati svoj maksimum i da će iznijeti ovaj dio priprema.

- Tu su momci, bit će nas dovoljno da dobro treniramo ovaj period koji je ispred nas. To je što je do nas. Mislim da će svi momci iznijeti ovaj dio priprema i odraditi maksimalno -, rekao je Vrabac.

Da ulaze u ovaj period s dosta problema smatra i Aleksandar Lazić.

- Ulazimo u pripremni period s dosta problema, povreda, izostanaka igrača. Mislim da moramo još jače i bolje da treniramo, da se spremimo maksimalno i pokušamo da ostvarimo pobjedu protiv Francuske -, rekao je Lazić.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Anadolu Agency (AA)