Ponedjeljak,
21. januar 2019.
Silvana
20:05 - 21:00
Svijet/Regija

Božinović: Zaštita granica prioritet EU, ali i pomoć policijama Albanije i BiH

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je u četvrtak u Bukureštu da je zaštita granica prioritet Europske unije, ali i da se moraju učiniti napori kako bi se pomoglo jačanju policijskih snaga Albanije i BiH, prijateljica Salzburškog foruma, kojima prolazi glavnina novog migrantskog vala

 

Uoči Foruma Božinović je održao i bilateralni sastanak s austrijskim kolegom Herbert Kickleom s kojim se usuglasio da cijela Europa mora zajednički raditi kako se ne bi ponovila najveća migrantska kriza iz 2015.

U izjavi Hini Božinović je naglasio kako je smisao sastanka te neformalne skupine zemalja srednje i istočne Europe koja potiče suradnju u pitanjima vezanim za unutarnju sigurnost bila "rasprava o pitanjima od zajedničkog interesa, prije svega migracijama koje sve više zauzimaju vrh dnevnih redova svih institucija Europske unije i drugih pridruženih foruma".

- S austrijskim kolegom Kicklom razgovarao sam o predstojećem austrijskom predsjedanju gdje mi je ukazao na činjenicu da će prioritet predsjedanja naših prijatelja iz Austrije biti na zaštiti vanjske granice Europske unije. To je ujedno i hrvatski interes jer Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu EU prema državama ne članicama -, kazao je Božinović.

Dodao je da je na Forumu podržano jačanje europske granične i obalne službe, "ali i sve ono što Komisija pokušava dogovoriti ovih dana kako bi ojačala kapacitete EU u borbi prije svega protiv ilegalnih migracija".

Istaknuo je i da je "vrlo optimističan nakon sastanka", među ostalim i jer je prihvaćen hrvatski naglasak iz razgovora s austrijskim ministrom Kickelom da u zaštitu od ilegalnih migracija treba uključiti i države s tako zvane Balkanske rute, prije svega Albaniju i Bosnu i Hercegovinu

Tim državama, dodao je, "treba pomoći da ojačaju svoje kapacitete graničnih službi i prilagode svoje zakonodavstvo europskom".

 

Izvor: Hina

Foto: Pixsell