Ponedjeljak,
21. januar 2019.
The Ellen show
21:00 - 21:45
Svijet/Regija

SAD traži potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju

U dokumentu koji su potpisali američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un ne nalaze se termini 'provjerljiva' i 'nepovratna'

 

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un shvatio da denuklearizacija Sjeverne Koreje mora biti brza, naglašavajući da do ukidanja sankcija Pjongjangu neće doći dok se taj proces ne završi.

- Sjedinjene Američke Države i dalje traže potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje- , rekao je on na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno s japanskim i južnokorejskim kolegama, prenosi Hina.

U dokumentu koji su u Singapuru ovaj tjedan na summitu potpisali američki predsjednik Donald Trump i Kim ne nalaze se termini "provjerljiva" i "nepovratna".

'Kim je shvatio hitnost situacije'

- Mislimo da je Kim Jong-un shvatio hitnost situacije i da to trebamo učiniti brzo -, kazao je Pompeo.

Sankcije Pjongjangu, kojima ga se želi kazniti za nuklearni i balistički program, ne mogu biti ukinute dok se proces denuklearizacije ne dovrši, istaknuo je.

Prema njegovim riječima, Trump je bio vrlo jasan kada je govorio o ukidanju sankcija i denuklearizaciji. Pompeo je dodao da, iako je Pjongjang posvećen predaji nuklearnog naoružanja, to će biti dugotrajan i nimalo lagan proces.

Rekao je da su Trumpovi komentari o smanjenju prijetnji iz Sjeverne Koreje načinjeni sa "široko otvorenim očima".

- Moglo bi se dogoditi da naši napori neće uspjeti, ali mi smo odlučni da postavimo uvjete kako bismo mogli ispraviti taj decenijski neuspjeh i vratimo uvjete za sudjelovanje Sjeverne Koreje u zajednici naroda -, kazao je Pompeo, prenosi Tanjug.

Okončanje vojnih vježbi

Južnokorejski šef diplomacije King Kyung-wha govorio je o čvrstini saveza svoje zemlje s Washingtonom.

- Savez Južne Koreje i SAD-a snažniji je nego ikada -, rekao je.

Trump je ovaj tjedan, nakon summita s Kimom, na opće iznenađenje, najavio okončanje zajedničkih vojnih vježbi između SAD-a i Južne Koreje.

Nenadana odluka iznenadila je i Seul i američku vojsku te zbunila saveznike.

Sjeverna Koreja zajedničke vojne manevre SAD-a i svog južnog susjeda smatra provokacijom te se najava njihovog odgađanja ocjenjuje kao jedan od glavnih ustupaka američke strane.

 

Izvor: Hina/Tanjug

Foto: EPA