Ponedjeljak,
21. januar 2019.
Silvana
20:05 - 21:00
Kultura

Kurić: Potrebno jačati autorstvo i izdavaštvo

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić danas je učestvovao u najavnoj press konferenciji Internacionalnog festivala književnosti "Bookstan" koji će u trećem izdanju biti održan od 4. do 7. jula u Sarajevu, te okupiti oko stotinu autora u sedam programa

 

Kurić je, između ostalog, naglasio kako se 2016. godine uvidjelo da pisci i izdavači nisu u dobrom položaju, saopćeno je iz KS.

- Zato smo odlučili da napravimo festival književnosti. Imali smo finansijska sredstva, te smo razmatrali ko bi mogao biti najbolji partner za provedbu ovako velikog projekta. Tako smo ostvarili saradnju sa Udruženjem Međunarodni festival književnosti Sarajevo –, istakao je Kurić.

Kazao je da je ovo već treća godina da oni kao inicijatori podržavaju ovaj festival, a cilj je bio da okupe pisce iz BiH, Evrope i svijeta, kao i da vrate one domaće koji ne žive u Bosni i Hercegovini.

Dodao je i da mu je drago da Festival jača, da će biti bolji od prethodna dva, što se vidi i po ovogodišnjem programu.

Osvrnuvši se na program, iz direkcije "Bookstana" Amila Ramović je rekla da bosanskohercegovački autori koji su u selekciji domaćih izdavača, predstavljaju sami vrh bh. izdavaštva, te dodala da se uime Festivala posebno želi zahvaliti onima koji su učinili da se on organizira.

- Inicijativa i finansijska podrška Ministarstva kulture i sporta KS da se realizuje festival književnosti je bila presudna. Upravo zahvaljujući Ministarstvu, koje je prepoznalo naše Udruženje kao organizatora ovog Festivala, mi smo mogli dalje da se obratimo ostalim partnerima koji su pomogli u manjoj mjeri -, kazala je Ramović.

Direktor Izdavačke kuće "Buybook" Damir Uzunović se također zahvalio Ministarstvu kulture i sporta KS na inicijativi i finansijskoj podršci u jačanju bosanskohercegovačkog izdavaštva, autorstva i kritike, saopćeno je iz press službe KS.

 

Izvor: Press služba KS

Foto: Press služba KS