Četvrtak,
21. februar 2019.
Muzički program
07:30 - 08:50
FACE VIJESTI

Vlasti SR Njemačke izručile Milorada Obradovića, osumnjičenog za ratne zločine

Vlasti Savezne Republike Njemačke izručile su danas Milorada Obradovića, zvanog 'Stiven' (1967.), osumnjičenog za ratne zločine, koji je krajem prošle godine lociran, identifikovan i lišen slobode u Minhenu

 

Osumnjičeni je pravosuđu BiH predan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Obradović, koji je rođen u mjestu Miska Glava, općina Prijedor, pod istragom je u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode i mučenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, koji su nakon toga strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija, prenosi Fena.

Također, osumnjičeni se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti. Pravosuđe BiH je za osumnjičenim Obradovićem tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu.

Tužilaštvo BiH  zahvaljuje pravosudnim i policijskim institucijama SR Njemačke na saradnji i pomoći u realiziranju izručenja. Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Na zahtjev Tužilaštva BiH do sada je aktivirano i raspisano više desetina međunarodnih potjernica za osumnjičenima za ratne zločine počinjene diljem BiH, a za koje postoje saznanja da se nalaze izvan BiH.

Tužilaštvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju osumnjičenih u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz ove institucije.

 

Izvor: Fena/Tužilaštvo BiH

Foto: Tužilaštvo BiH