Ponedjeljak,
21. januar 2019.
Maximus Olympicus
21:45 - 23:00
Biznis

Šarović i Shan o unapređenju trgovinske saradnje BiH i Kine

 

Na poziv ministra trgovine Narodne Republike Kine Zhonga Shana ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović učestvovao je na Trećoj ministarskoj konferenciji o promoviranju trgovinske i ekonomske saradnje "16+1" u Ningbou, čiji je cilj jačanje saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

U razgovoru s kineskim ministrom, potvrđeno je da je BiH zaključila pregovore s Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će bh. izvoznicima hrane omogućiti izlazak na veliko kinesko tržište, a potpisivanje ovog važnog ugovora najavljeno je tokom Samita 16+1 u Sofiji 7. jula.

Ministar Šarović sastao se danas i s ministrom međunarodne trgovine Kine Fu Zi Yingom, gdje je zaključeno da će nedavno stupanje na snagu bezviznog režima između BiH i Kine, u BiH iduće godine dovesti 100.000 kineskih turista, te značajno unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Tokom posjete, ministar je imao susret i s guvernerom provincije Zhejiang te je obišao izložbene štandove bh. firmi i privrednika, pretežno vinara, koji ove godine učestvuju na međunarodnom sajmu Ekspo Ningbo.

Kineski ministar trgovine Zhong Shan pozvao je ministra Šarovića i privrednike iz BiH da učestvuju na predstojećem, uvoznom sajmu u Šangaju, u novembru ove godine, koji će okupiti hiljade kineskih kompanija, opredijeljenih za uvoz robe iz cijelog svijeta, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Izvor: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Foto: FENA