Ponedjeljak,
18. februar 2019.
Skrivena kamera
00:00 - 01:00
Kultura

Još jedan međunarodni uspjeh Sarajevo Film Academy Univerziteta SSST

Nakon uspjeha na ovogodišnjem prestižnom Berlinskom filmskom festivalu osvajanjem Specijalnog priznanje žirija za izvanredan uspjeh filma „Snijeg za vodu“, Sarajevo Film Academy (SFA) Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology učestvovat će na predstojećem izdanju renomiranog internacionalnog filmskog festivala Karlovy Vary, koji će se održati u periodu 29. juni – 7. juli 2018. godine

Film „Regained Memory“, u režiji Stijn Bouma, diplomanta Sarajevo Film Academy (SFA), imat će svjetsku premijeru na festivalu Karlovy Vary, u okviru Future Frames programa. Poznat kao centar za mlade reditelje i važan forum za filmske profesionalce, ovaj Festival smatra se jednim od ključnih međunarodnih događaja filmske industrije. Projekat „Regained Memory“, koji je nastao u koprodukciji Sarajevo Film Academy i Alchemic Film iz Holandije, diplomski je film studenta Stijn Bouma koji je prošle godine završio studij na SFA.

 

Future Frames program predstavlja selekciju mladih i izuzetno talentovanih reditelja iz Evrope, te promoviše novu evropsku kinematografiju. Diplomant SFA, Stijn Bouma jedan je od deset izabranih izvrsnih studenata i diplomanata iz filmskih škola širom Evrope koji će sudjelovati u specijalnom programu kreiranom da pomaže dalji razvoj njihovih internacionalnih karijera. Osim što će predstaviti diplomski film, talentovani reditelj Stijn će sudjelovati u masterclassu s međunarodno priznatim filmskim profesionalcima, te prisustvovati sastancima s festivalskim selektorima, producentima, predstavnicima filmskih fondova i drugim važnim članovima filmske industrije. 


„Regained Memory“ priča je o mladom Amiru, udovcu koji u Sarajevu traga za sjećanjem na svoju preminulu suprugu. Uranjajući u prošlost, zaboravlja da ima i odgovornosti prema svojoj kćerki. Baziran na jednostavnoj priči, film istražuje teme sjećanja, traume, te odgovornosti prema novim generacijama. Glavne uloge tumače Salih Palo, Maja Izetbegović, Izudin Bajrović i Amna Bajrić. Film je u cjelosti snimljen u Sarajevu.

Podsjećamo, Stijnov kratki film „Lejla“, u produkciji Sarajevo Film Academy i Alchemic Film, premijerno je prikazan 2017. godine u zvaničnoj selekciji Cinéfondation Kanskog filmskog festivala. To je bila druga godina zaredom da je Sarajevo Film Academy u selekciji Cinéfondation.

Upis u novu generaciju dodiplomskog studija na Sarajevo Film Academy je u toku. Sve informacije o programima Sarajevo Film Academy, te novostima koje Akademija priprema za predstojeću akademsku godinu možete naći na www.sfa.ba.

 

Izvor: FACE TV/Sarajevo Film Academy

Foto: Sarajevo Film Academy