Ponedjeljak,
21. januar 2019.
Silvana
20:05 - 21:00
Preporučujemo

Migrantska kriza najveći izazov, nedostatak kadra na granici

Nedostatak službenika na nekim dijelovima granice pokušavamo nadoknaditi korištenjem sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice, rekao je direktor GPBiH Zoran Galić

 

Povodom Dana i 18. godišnjice Granične policije BiH (GPBiH) upriličena je prigodna svečanost na kojoj su uručena priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ukazano je na aktivnosti koje su realizovali pripadnici GPBiH, ali i na nedostatke kada su u pitanju kadrovi, posebno ukazujući na problem sa osobljem na graničnim prelazima, u vrijeme velikog priliva ilegalnih migranata.

Direktor GPBiH Zoran Galić u obraćanju je kazao da je ova agencija organizacijski i funkcionalno stabilna i bez obzira na sve poteškoće u radu učinkovita u izvršenju povjerenih zadaća.

- Od svog osnivanja ova institucija uvijek je imala probleme u nedostatku kadrova pa tako i danas. Prema aktuelnom pravilniku nama nedostaje više od 500 uposlenika. Trenutno je na školovanju klasa kadeta čime ćemo dobiti još 100 policajaca -, rekao je Galić.

Prema njegovom riječima, GPBiH danas raspolaže solidnom opremom i pored kadrovskog deficita nisu zadovoljni ni infrastrukturom na graničnim prelazima. Pokazali su, kazao je Galić, spremnost da sarađuju sa svim institucijama u BiH. Podsjetio je da isu imali intenzivnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske, a ništa manja saradnja nije ni sa institucijama Srbije i Crne Gore.

- Želim posebno apostrofirati problem sa kojima se suočavamo u pogledu migrantske krize kao globalnim problemom. Za razliku od prošlih godina, na našu žalost, ovaj problem se reflektirao na čitav prostor naše zemlje pa i na Graničnu policiju BiH. Zasigurno, ovo je najveći izazov za ovu instituciju od njenog osnivanja -, istakao je Galić.

Naglasio je da u ovakvoj situaciji privremeno raspoređuju policijske službenike i specijalističku opremu na one dijelove granice gdje je najveći priliv migranata.

- Nedostatak službenika na nekim dijelovima granice pokušavamo nadoknaditi korištenjem sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice. Očekujem jaču borbu u suzbijanju i otkrivanju korupcije na samoj granici -, dodao je Galić.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Samir Jordamović - Anadolu Agency (AA)