Ponedjeljak,
21. januar 2019.
The Ellen show
21:00 - 21:45
Biznis

May poručila Trumpu: Američke carine su neopravdane

Britanska premijerka i predsjednik SAD-a su telefonom razgovarali o američkim carinama na aluminij i čelik iz Evropske unije

 

Washington je uveo carine od 10 posto na aluminij i 25 posto na čelik koji dolazi iz Evropske unije, Kanade i MeksikaEPA - Ilustracija

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je u telefonskom razgovoru poručila američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kako su američke carine uvedene na čelik i aluminij iz država Evropske unije "neopravdane i duboko razočaravajuće", kazao je njen glasnogovornik.

- Premijerka je američku odluku o uvođenju carina na čelik i aluminij iz EU-a nazvala neopravdanom i duboko razočaravajućom -, rekao je glasnogovornik novinarima.

- Theresa May je podsjetila kako su SAD, Velika Britanija i EU bliski saveznici kada je u pitanju nacionalna sigurnost te da prepoznaju značaj vrijednosti otvorene i fer trgovine diljem svijeta. Istaknula je i potrebu očuvanja radnih mjesta.

Najava mjera odmazde

Navodi se kako su britanska premijerka i predsjednik SAD-a razgovarali 30 minuta te kako su britanski zvaničnici razgovor nazvali "konstruktivnim".

Washington je ranije uveo carine od 10 posto na aluminij i 25 posto na čelik koji dolazi iz EU-a, Kanade i Meksika, što su mnogi osudili. Tako je francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao Trumpa i kazao mu kako su tarife "nelegalne", dok je kanadski premijer Justin Trudeau izjavio kako je američki potez "potpuno neprihvatljiv".

Iz EU-a, Meksika i Kanade su naveli kako će uspostaviti carinu na američka dobra u znak odgovora.

 

Izvor: Agencije

Foto: EPA