Ponedjeljak,
24. juni 2019.
Ellen
21:00 - 22:00
Kultura

Festival jednakih mogućnosti okupio osobe sa invaliditetom iz regije

Trodnevni 17. Festival jednakih mogućnosti koji okuplja oko 600 osoba sa invaliditetom iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine nudi bogat glazbeno-scenski, sportski i likovni program kako bi se pokazala kreativnost i rad osoba sa invaliditetom

 

Trodnevni 17. Festival jednakih mogućnosti koji okuplja oko 600 osoba sa invaliditetom iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine na Trgu bana Jelačića nudi bogat glazbeno-scenski, sportski i likovni program kako bi se pokazala kreativnost i rad osoba sa invaliditetom te podigla javna svijest o njihovoj mogućnosti i pravu da budu ravnopravan dio svakog društva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trodnevni Festival jednakih mogućnosti po 17. put održava se u samom centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića, gdje osobe sa invaliditetom prezentiraju svoje likovne radove, s tim da neki od njih te radove i prodaju, kao i umijeće plesa, pokreta, pjevanja i ostalih scenskih vještina, radi čega je na glavnom gradskom trgu podignuta velika pozornica.

Pod šatorom gdje su smješteni umjetnici sa invaliditetom može se pronaći raznovrsna ponuda radova; od slika i skulptura, do nakita, obuće, odjeće, torbica i drugih, sve ručno rađenih predmeta.

Milica Gregurić Prugovečki iz Društva tjelesnih invalida Hrvatske istaknula je kako u pozadini ovog festivala sa sedamnaestogodišnjom tradicijom stoji ideja prezentiranja sposobnosti osoba sa invaliditetom.

- Cilj nam je pokazati kreativnost osoba sa invaliditetom i da one trebaju na ravnopravan način sudjelovati u društvu i zajednici u kojoj žive sa drugim ljudima. Zapravo podižemo razinu javne svijesti o sposobnostima ove populacije -, kazala je organizatorica.

Festival se sastoji od tri vrste programa: glazbeno-scenskog, likovnog i sportskog, a osim sudionika iz Hrvatske, pridružili su se gosti iz Slovenije te Bosne i Hercegovine. Festival ove godine okuplja gotovo tisuću sudionika, od toga oko 600 osoba s invaliditetom koji sudjeluju u programima te oko 150 volontera koji se posebno educiraju za rad.

- Ideja Festivala nije prikupljanje nikakvih sredstava niti traženje sažaljenja, nego upravo suprotno, kroz prezentaciju sposobnosti pokazati da sažaljenje nije potrebno -, poručila je organizatorica Milica Gregurić Prugovečki.

Na ovom festivalu sudjeluje i Ante Teskera, akademski slikar grafičar koji živi u Zagrebu i koji se u mirovini posvetio izradi predmeta od drveta, proizvodi drvene lule i nakit. Lule za duhan izrađuje od tisuću godina stare hrastovine koja je prošla prirodne procese tako da pri zagrijavanju ne ostavlja nikakve mirise i okuse. Njegove lule dostižu cijenu i do 150 eura, a i nakit je nastao posebnim procesima obrade drveta, poput inficiranja drveta gljivicama koje onda ostave prirodnu šaru na drvenoj površini.

Ponuda je raznolika, od slika slikara koji prezentira slikanje sa kistom u ustima, do predmeta za svakodnevnu upotrebu, torbica, cipela, nakita, biljaka u ukrasnim posudama itd. 

Festival jednakih mogućnosti započeo je 22. svibnja i završava 25. svibnja.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: AA/Stipe Majic