Ponedjeljak,
21. januar 2019.
Silvana
20:05 - 21:00
Svijet/Regija

Izraelski masakr u Gazi uzrokovao 54 slučaja kliničke smrti

Palestinci su protestovali protiv premještanja američke ambasade u Jerusalem i obilježili 70-godišnjicu Nakbe

 

Palestinska 'Nezavisna komisija za krivično gonjenje zločina izraelskog okupatora' u Pojasu Gaze izjavila je u četvrtak da se 54 žrtve masakra, koji su počinile izraelske snage prošlog ponedjeljka, nalaze u stanju kliničke smrti.

Predsjednik Komisije, Imad al-Baz, istakao je na konferenciji za novinare održanoj u bolnici Al-Shifa u gradu Gazi da je tokom izraelskog masakra povrijeđeno preko 3.000 ljudi, od kojih su 54 žrtve sa izuzetno teškim povredama glave i vrata. Sve one se nalaze u stanju kliničke smrti.

Al-Baz je dodao da municija koju koristi izraelska vojska dovodi do obimnog razaranja tkiva i krvnih sudova. Povrijeđeni pacijenti su podvrgnuti višestrukim operativnim zahvatima koji su trajali duže od pet sati.

Masakr nad demonstrantima

Al-Baz je pozvao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da se obrati Međunarodnom krivičnom sudu kako bi se Izrael sakcionisao za svoje zločine. Također, Al-Baz je pozvao na formiranje zajedničke komisije za istraživanje izraelskih zločina počinjenih nad nenaoružanim civilima.

Izraelske okupacione snage su u ponedjeljak i utorak počinile masakr nad miroljubivim demonstrantima na granicama Pojasa Gaze. Tom prilikom ubijeno je 62 Palestinca, a ranjeno 3.188 drugih. Izraelske snage su koristile živu municiju, gumene metke i suzavac.

Palestinski demonstranti su protestovali protiv premještanja američke ambasade u okupirani Jerusalem. Također, svojim protestima obilježili su i 70-godišnjicu Nakbe.

 

Izvor: Agencije

Foto: Reuters