Ponedjeljak,
21. januar 2019.
Silvana
20:05 - 21:00
Svijet/Regija

Merkel: EU zna da nuklearni sporazum sa Iranom nije savršen

Europa će se politički obavezati kako bi njena preduzeća mogla da nastave poslovanje u Iranu, rekao je Macron

 

Zemlje Europske unije (EU) slažu se da nuklearni sporazum sa Iranom nije savršen ali i da mora da bude sačuvan, izjavila je danas u Sofiji njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Beta.

- Svi u EU dijelimo stav da sporazum nije savršen, ali da treba da ga sačuvamo i nastavimo pregovore sa Iranom o drugim pitanjima, kao što su balističke rakete -, rekla je Merkelova novinarima prije početka samita EU i Zapadnog Balkana.

U Sofiji je sinoć održana radna večera lidera EU na kojem se najviše razgovaralo o odlukama američkog predsjednika Donalda Trumpa, među kojima povlačenje iz nuklearnog sporazuma, koji je 2015. godine postignut između Irana i šest velikih sila - SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je sa svoje strane da će se sve učiniti da opstane sporazum bez obzira na američku odluku. Europa će se politički obavezati kako bi njena preduzeća mogla da nastave poslovanje u Iranu, rekao je Macron i dodao da je neophodno proširiti postojeći nuklearni sporazum na period poslije 2025. godine, a koji se odnosi na balističke aktivnosti Irana.

Lideri Europske unije (EU) složili su se sinoć da zauzmu "jedinstven pristup" za zaštitu nuklearnog sporazuma sa Iranom i dodali da će nastaviti da podržavaju primjenu sporazuma, "dokle god ga i Iran poštuje".

 

Izvor: Beta/Radio Slobodna Evropa

Foto: Reuters