Ponedjeljak,
21. januar 2019.
The Ellen show
21:00 - 21:45
Svijet/Regija

Protesti u Gazi: Među hiljadama ranjenih, 54 Palestinca u vegetativnom stanju

Tokom protesta 1.359 osoba ranjeno je bojevim mecima. Među njima je 79 žena i 255 djece

 

Tokom protesta na granici Gaze, održanih u ponedjeljak, poginula su 62, a ranjeno više od 3.000 Palestinaca. Među ranjenima su i 54 osobe koje su u vegetativnom stanju,  prenosi Anadolu Agency (AA).

Pacijenti u vegetativnom stanju nisu svjesni svoje okoline i nalaze se u nekoj vrsti kome.

Predsjednik Komisije za praćenje zločina palestinske okupacije Imad el-Baz podsjetio je danas u Gazi da je tokom primjene prekomjerne sile na protestima u ponedjeljak ranjeno najmanje 3.000 Palestinaca, a među njima je 54 u vegetativnom stanju.

Rekao je da je 1.359 osoba ranjeno bojevim mecima. Među njima je 79 žena i 255 djece. Baz je naglasio da su izraelski vojnici tokom protesta pucali i u 20 novinara i 19 zdravstvenih radnika. Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak. Poginula su 62 Palestinca, a ranjeno najmanje 3.000.

U osudama koje stižu iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Anadolu Agency (AA)