Ponedjeljak,
21. januar 2019.
The Ellen show
21:00 - 21:45
Svijet/Regija

Plenković u Sofiji: Samit izuzetno važan, ovakav skup prvi put poslije 15 godina

On je na pitanje da li očekuje moguće rješenje za pitanje Kosova, naveo da su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači tu i da razgovaraju o tom pitanju

 

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ukazao je danas na značaj održavanja Samita Evropska unija-Zapadni Balkan, jer je riječ o prvom ovakvom skupu poslije 15 godina, prenosi Anadolu agency (AA).

On je naveo da je Samit, koji je danas počeo u Sofiji, od izuzetnog značaja za sve zemlje Zapadnog Balkana i njihovu evropsku perspektivu.

Upitan da li među liderima zemalja Zapadnog Balkana postoje tenzije, on je odgovorio odrično.

On je na pitanje da li očekuje moguće rješenje za pitanje Kosova, naveo da su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači tu i da razgovaraju o tom pitanju.

Samitu, osim šefova država i vlada zemalja članica i najviših zvaničnika EU, prisustvuju i lideri sa Zapadnog Balkana. Na Samitu učestvuje premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Makedonije Zoran Zaev. Predsjednik Kosova Hašim Tači došao je prvi u Nacionalnu palatu kulture gdje se održava samit, a potom su odvojeno došli i premijer Kosova Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Talha Öztürk - Anadolu Agency (AA)