Ponedjeljak,
21. januar 2019.
Silvana
20:05 - 21:00
Svijet/Regija

SAD traži od Sjeverne Koreje da mu pošalje nuklearno oružje

Japanski mediji pišu da je sjevernokorejskom vođi rečeno da će dobiti garancije da ostane na vlasti ukoliko završi i verificira gašenje nuklearnog programa

 

Sjedinjene Američke Države tražile su od Sjeverne Koreje da im u roku od šest mjeseci pošalje nuklearne bojne glave, interkontinentalne balističke projektile i drugi nuklearni materijal, objavio je japanski list Asahi, pozivajući se na nekoliko izvora bliskih sjevernokorejskim dešavanjima.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu prilikom susreta ovog mjeseca da bi Washington mogao da skinu Pjongjang sa popisa država sponzora terorizma ako Sjeverna Koreja dopremi nuklearno oružje, navodi list.

Također, Kimu je rečeno da će dobiti garancije da ostane na vlasti ukoliko završi i verifikuje gašenje nuklearnog programa i na to se obaveže u Singapuru.

Sjeverna Koreja dovela je u pitanje samit između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa, susret bez presedana koji bi trebalo da bude održan narednog mjeseca, te osudila američko-južnokorejske vojne vježbe kao provokaciju, otkazavši pregovore na visokom nivou sa Seulom.

Seul nudi posrijedovanje

Južna Koreja nastoji da posreduje i premosti jaz između SAD-a i Severne Koreje kad se pokazalo da postoje "neke razlike u stavovima" uoči planiranog samita, rekao je zvaničnik južnokorejske predsjedničke Plave kuće.

On je dodao da južnokorejska Vlada i predsjednik Moon Jae-in namjeravaju da se aktivnije zauzmu "u ulozi posrednika" u raznim kanalima između Trumpa i Kima.

Mjere koje je Sjeverna Koreja preduzela da ublaži napetosti na Korejskom poluostrvu trebaju da budu priznate i sve druge strane, pogotovo SAD, trebalo bi da njeguju mogućnost za mir, rekao je vodeći diplomata kineske Vlade Wang Yi.

Wang, državni sekretar i ministar spoljnih poslova, to je izjavio u Parizu, gde je u službenoj poseti, objavljeno je na zvaničnom sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

 

Izvor: Agencije/Al Jazeera

Foto: EPA