Četvrtak,
18. april 2019.
Imam ideju
17:40 - 18:45
Svijet/Regija

Erdogan razgovarao s Merkel: Otežan pronalazak rješenja za palestinsko pitanje

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je danas telefonski razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema razgovora bila su posljednja dešavanja u Palestini

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je danas telefonski razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema razgovora bila su posljednja dešavanja u Palestini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama iz izvora bliskih Uredu predsjednika Turske, dvoje lidera razgovarali su o temama premještanja ambasade SAD-a u Jerusalem, kao i napadima izraelske vojske na Palestince.

Erdogan je informisao Merkel i o vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC), koji će biti održan u petak u Istanbulu. Turski predsjednik je tokom razgovora istakao kako je od velikog značaja da ovo pitanje nastavi pratiti međunarodna zajednica, u sklopu Ujedinjenih naroda.

Tokom sastanka je također naglašeno kako je aktuelno stanje otežalo mogućnosti za pronalazak rješenja.

Erdogan i Merkel dotakli su se i bilateralnih odnosa, te su se složili oko jačanja odnosa, kao i bliske saradnje i razmjene mišljenja u narednom periodu oko regionalnih tema.

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak. Poginula su 62 Palestinca, a ranjeno više od 2.700.

U osudama koje stižu iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: www.hurriyetdailynews.com