Četvrtak,
21. februar 2019.
Vjestnik (r)
09:00 - 09:30
FACE VIJESTI

Radončić nakon oslobađajuće presude: Ovo je pobjeda, ne mene, nego građana BiH

Jako mi je drago da smo dokazali da nema elemenata za krivični progon, da se u jednom fer sudskom postupku pokazalo da, osim želje da se mi politički eliminiramo, ne postoji nijedan drugi dokaz, kazao Radončić

 

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, nakon oslobađajuće presude, koju je danas u postupku protiv njega i još tri osobe izrekao Sud BiH, kazao je da je ovo pobjeda, ne njega, nego građana BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Jako mi je drago da smo dokazali da nema elemenata za krivični progon, da se u jednom fer sudskom postupku pokazalo da, osim želje da se mi politički eliminiramo, ne postoji nijedan drugi dokaz, niti jedan zakonski motiv da se mi procesuiramo. Mislim da je ovo velika pobjeda, ne mene, nego građana BiH, koji shvataju da neovisan sud, ipak, ima snage, hrabrosti i profesionalizma da jednako tretira i tužilaštvo i odbranu i činjenice, za i protiv, i da donese jedino zakonsku i pravičnu presudu -, kazao je Radončić, kojeg je ispred zgrade Suda BiH u Sarajevu dočekao veliki broj simpatizera.

Radončićev branilac Asim Crnalić istakao je da očekuje da će se Tužilaštvo BiH žaliti s obzirom na to koliko je bilo zainteresovano za progon Radončića i drugi optuženika.

- Nismo uzaludno govorili. Sud je akceptirao naša stajališta zbog toga što su ona uvjerljiva -, kazao je Crnalić, te obrazložio zašto Tužilaštvo nije uspjelo dokazati krivicu:

- Zato što su pogrešno postavili optužbu, jer od samog početka su bili uvjereni u to da su naši branjenici krivi, a odbrana je imala suprotno stajalište. Tužitejstvo je potrošilo na dokazivanje svojih navoda daleko više vremena, a odbrani je trebalo manje vremena da bi pokazalo kako je Tužiteljstvo u krivu.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Samir Jordamović - Anadolu Agency