Nedjelja,
21. april 2019.
Sport

Vujošević objavio spisak bh. košarkaša: Nurkić tek treba donijeti odluku hoće li igrati

Duško Vujošević, selektor košarkaške reprezentacije BiH, objavio je spisak na kojem su 24 igrača na koje će računati u trećem ciklusu prvog kruga kvalifikacija za SP u Kini 2019. godine

 

Duško Vujošević, selektor košarkaške reprezentacije BiH, objavio je spisak na kojem su 24 igrača na koje će računati u trećem ciklusu prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Među pozvanima su i NBA zvijezda Jusuf Nurkić, za kojeg se još uvijek sa sigurnošću ne zna da li će igrati, što je za Anadolu Agency (AA) potvrdio i Siniša Kovačević, direktor košarkaške reprezentacije BiH.

- Nurkić će se vjerovatno oglasiti u javnosti i saopštiti svoju odluku. Nekakav kontakt s njim postoji, ali on bi trebao uskoro da se sretne sa selektorom da se izjasni oko ovog sada okupljanja, ali i budućih reprezentativnih akcija. Ono što mi znamo je da mu ističe ugovor ove godine i tek sedmog mjeseca može potpisati novi ugovor. Zbog mogućnosti povrede, u takvim slučajevima je praksa da ti igrači ne igraju za reprezentacije. No, Nurkić će prvo da se nađe sa selektorom i porazgovara s njim. Ako je to razlog zbog kojeg neće igrati treba da ga saopšti javnosti. To je i jedini pošten razlog -, kazao je Kovačević.

Na Vujoševićevom širem spisku našlo se i ime Amerikanca Josha Adamsa, koji nastupa za turski Besiktas, ali je teško da će ovaj košarkaš već u ovom kvalifikacionom ciklusu obući dres BiH.

- Adams ima još nekih stvari koje nam treba dostaviti da bi se zahtjev za dobijanje državljanstva dao u proceduru. Kada to uradi, onda ćemo to proslijediti dalje. Vijeće ministara odobrava državaljanstvo na preporuku Košarkaškog saveza BiH. Na to nemamo uticaja. Teoretski postoji mogućnost da dobije bh. pasoš, ali je, poznavajući naše procedure, to teško očekivati u ovako kratkom vremenskom periodu -, naglasio je Kovačević.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Anadolu Agency (AA)