Utorak,
21. maj 2019.
Muzički program
07:00 - 08:00
Svijet/Regija

Hahn: Rješenje za Kosovo po međunarodnom pravu

Europski povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn smatra da dugoročno rješenje za normaliziranje odnosa između Srbije i Kosova podrazumijeva održivo i realistično rješenje zasnovano na međunarodnom pravu.

 

- Idući korak je podizanje normalizacije na sveobuhvatnu razinu, a na dvjema stranama je da, uz pomoć [visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije] Federice Mogherini, definiraju sadržaj pravnoobvezujućeg sporazuma -, rekao je on za Tanjug.

Po njemu, dosadašnji tok dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje šefice europske diplomacije, doveo je do značajnog normaliziranja odnosa dvije strane.

- Predsjednici [Kosova i Srbije] Hashim Thaci i Aleksandar Vučić su u srpnju 2017. godine, kroz dijalog kome posreduje visoka predstavnica Federica Mogherini, počeli rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u formi pravnoobvezujućeg sporazuma. Tokom godina dijalog je doveo do značajne normalizacije odnose između Beograda i Prištine, a idući korak je da se ta normalizacija dovede na sveobuhvatnu razinu -, objašnjava Hahn.

Ne dikutirati preko medija

Ponovio je da će od sveobuhvatne normalizacije odnosa dobrobit imati i Srbija, i Kosovo te da će to biti od vitalnog interesa za nastavak njihovog europskog puta.

Proširenje ostaje ključna stavkaKomentirajući medijske špekulacije da je u rješavanju kosovskog pitanja "u igri" i moguća zamjena teritorija, Hahn ne vjeruje da strane u dijalogu žele o svojoj pregovaračkoj strategiji diskutiraju preko medija.

- Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kome posreduje EU, za cilj ima promociju održive suradnje između dvije strane, pomoć u ostvarenju napretka na putu ka EU i poboljšanje života ljudi. To je ono što se računa. Dugoročno rješenje podrazumijeva održivo i realistično rješenje zasnovano na međunarodnom pravu -, zaključio je Hahn.

Prema njegovim riječima, EU u okviru dijaloga očekuje da se dogovor o zajednici opština sa srpskom većinom "u potpunosti primijeni bez odlaganja".

- Dogovor predviđa da se nacrt statuta asocijacije, odnosno zajednice, izradi za četiri mjeseca od početka rada na nacrtu. Premijer Kosova [Ramush Haradinaj] dao je mandat upravljačkom timu da počne rad na nacrtu 4. travnja, što znači rok do 4. kolovoza -, podsjeća Hahn.

Za summit EU - zapadni Balkan smatra da će biti "još jedna povijesna odrednica" u odnosima Unije i balkanskih država.

- Cilj summita je da unese novu energiju u odnose EU-a i zapadnog Balkana. Summit će potvrditi europsku perspektivu zapadnog Balkana i fokusirati se na program povezivanja. Bolje povezivanje, koje obuhvaća ceste, željeznicu, energetske mreže, ali i digitalno tržište, ekonomsku integraciju, kao i međuljudske kontakte, ključ je za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala regije -, kaže Hahn.

Proširenje ostaje ključna stavka

Tokom summita će Europska komisija, po Hahnovim najavama, predstaviti obiman financijski paket, koji će podržati ključne projekte u području povezivanja na zapadnom Balkanu, ojačati regionalnu suradnju i pomoći da se zapadni Balkan još čvršće veže za EU.

- Summit u Sofiji će jasan fokus imati na projektima od zajedničkog interesa u području sigurnosti i povezivanja. Nadam se da će ostaviti povijesni trag, pokazujući pojačani angažman EU-a u regiji. Očekujem i da će zemlje zapadnog Balkana iskoristiti povijesnu priliku i trenutak stvoren novom Strategijom o zapadnom Balkanu te isporučiti reforme neophodne za integraciju regije u Europu -, kaže Hahn.

Poručio je kako "proširenje ostaje ključno u odnosima EU-a prema zapadnom Balkanu".

 

Izvor: Agencije

Foto:  AP