Ponedjeljak,
21. januar 2019.
Silvana
20:05 - 21:00
Preporučujemo

Vijeće ministara BiH: Sprečavanje ilegalnog prevoza migranata

Migrantima koji su ušli u BiH bit će pružena pomoć, a radi se i na iznalaženju novih lokacija za njihov smještaj kako bi na human i dostojanstven način bili zbrinuti u BiH

 

Vijeće ministara BiH zadužilo je na današnjoj sjednici Koordinacijsko tijelo za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini da se u punom kapacitetu aktivira i putem operativnog štaba preduzme aktivnosti nakon što je povećan broj ilegalnih ulazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nadležne institucije u BiH će preduzeti mjere, uključujući pojačane kontrole na granici i sprečavanje ilegalnog prijevoza migranata. Migrantima koji su ušli u BiH bit će pružena pomoć, a radi se i na iznalaženju novih lokacija za njihov smještaj kako bi na human i dostojanstven način bili zbrinuti u Bosni i Hercegovini.

U provođenju aktivnosti učestvovat će sve nadležne institucije u našoj zemlji, a očekuje se uključivanje i Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH te međunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o Državnom programu IPA 2018 za BiH iz kojeg bi najviše sredstava trebalo biti usmjereno za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tako bi za ovu oblast bilo usmjereno do 30 miliona eura finansijske pomoći iz paketa IPA 2018. godine, i to direktno poljoprivrednim proizvođačima i operaterima s hranom te kao podrška izgradnji institucionalnih i administrativnih kapaciteta svih relevantnih institucija u oblasti sigurnosti hrane, veterinarstva i u fitosanitarnoj oblasti.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Vijeće ministara BiH