Utorak,
21. maj 2019.
Drugi o nama

DRUGI O NAMA

Ivanić: Koalicioni partneri iz FBiH rade "iza leđa" Savezu za promjene

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić ocijenio je da su koalicioni partneri iz Federacije BiH /SDA i HDZ BiH/ počeli da rade "iza leđa" Savezu za promjene.

Ivanić je napomenuo da je popis stanovništva bio tema o kojoj je u Savjetu ministara BiH bilo saglasnosti da se neće "lomiti preko koljena", već da će koalicioni partneri stvarati maksimalne uslove da bi postigli dogovor.

On je sinoć za TV "Fejs" rekao da je prije odluke /direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH/ postojao dogovor da će, ukoliko bude potrebno, biti promijenjen zakon, odgođen rok i to pitanje ostavljeno poslije izbora. "To je bio dogovor predsjednika svih stranaka koje čine većinu. Onda, praktično `iza leđa`, bez bilo kakve informacije, desila se ova odluka koja ima svojih reperkusija", dodao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, niko od Srba nije znao da će odluka biti donesena i da postoje razne teorije o dogovorima. Rekao je da je suština u tome da se prvi put u godinu dana donijela bitna odluka oko koje se koalicioni partneri na nivou BiH nisu usaglasili, pri tome ističući da je razočaran uvođenjem novog principa.

"To je princip `iza leđa` i to me strašno pogodilo", istakao je Ivanić, te dodao da smatra da je riječ o vraćanju nepovjerenja, s obzirom na to da je prekršen princip dogovora i uvažavanja. On je naveo da je pesimističan u svemu, dodajući da je stepen povjerenja smanjen ili je u potpunosti nestao.

"Nije dogovoren Mostar, nije dogovorena izmjena Izbornog zakona BiH i rješenje izbora člana Predsjedništva BiH, a postoje problemi i oko mehanizma koordinacije", rekao je Ivanić.

(nezavisne.com)