Subota,
15. decembar 2018.
Sve naše pobjede
22:30 - 00:00
Drugi o nama

DRUGI O NAMA

Mitropolit Mihailo: Srbi znaju da se RS ne može održati, BiH je država “od Kulina bana i dobrijeh dana”

Vrhovni poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo u centralnom dnevniku Face TV-a rekao je da je da BiH ne može biti država sve dok u njenom sastavu postoji RS.

- Ne možete stvarati državu u državi, to nema nigdje u svijetu. Vjerujem da će sve biti BiH, jer to je država “od Kulina bana i dobrijeh dana”. Nadam se da će doći do kompromisa i da će usijane glave jednom shvatiti da će to jednog dana biti kompaktna, zajednička država sa svojim granicama, koja će funkcionisati mnogo bolje nego što je bila bivša Jugoslavija – istakao je vrhovni poglavar Crnogorske pravoslave crkve.

Mihailo tvrdi da vodeći političari u RS-u poput Milorada Dodika, te u Srbiji  poput Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, ali i svi Srbi znaju da RS ne može održati. On smatra i da ulazak BiH u EU i NATO nije moguć sve dok RS postoji unutar BiH.

Mitropolit Mihailo prokomentarisao je i  oslobađajuću presudu Vojislava Šešelja. On je naglasio kako vjeruje da se radi o dogovoru između Haškog tribunala i Srbije, kako bi ova država mogla lakše da uđe u EU i NATO pakt. “Drugog razloga nema”, dodao je on.

Govoreći o Radovanu Karadžiću koji je u Hagu osuđen na 40 godina zatvora, mitropolit Mihailo je konstatovao da treba da odgovara pred zakonom.

– Ako je tačno šta ljudi govore, a to je historijski i faktički dokazano, naravno da treba da odgovara pred zakonom. Šta se dogodilo da od takvog čovjeka postane ovako nešto, sigurno je uloga Srpske pravoslavne crkve, SANU i Udruženja književnika Srbije. To je trolist koji je i prije genocida i građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, u planu imao stvaranje velike Srbije. Ta ideja je postojala i u Drugom svjetskom ratu, a i ranije – kazao je mitropolit Mihailo, uz konstataciju da SPC, SANU i Srbija ni danas nisu odustale od te ideje.

(Faktor.ba)